DEVECİ ARMUDUNUN HASAT BEREKETİ PAYLAŞILDI

Gürsu’nun marka ürünü deveci armudunun ilk hasatının bereketi düzenlenen törenle paylaşıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Tarım A.Ş. öncülüğünde, katma değeri yüksek tarım ürünlerini dünya pazarlarına ulaştırma ve Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması çalışmaları kapsamında, deveci armudunun hasat dönemi törenle başlatıldı.

Bursa’nın coğrafi işaret tescil belgesi bulunan ürünlerinden deveci armudunun daha geniş pazarlara ulaşarak çiftçilere daha fazla gelir kazandırmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen hasat etkinliği Gürsu Kumlukalan Kooperatifi’nde gerçekleştirildi.

Hasat başlangıç törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Milletvekilleri Atilla Ödünç ve Emine Yavuz Gözgeç, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Gürsu Kaymakamı Naif Yavuz, Bursa Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Senih Yazgan ile üreticiler katıldı.

Deveci armudu dünya pazarı ürünü

Sanayi şehri, ihracat ve üretim şehri olan Bursa’nın aynı zamanda bir tarım kenti olduğunu vurgulayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bunun için tanıtım çok önemli. Bu konuda daha kat edeceğimiz çok ama çok mesafe var. Özellikle armudu yaş meyve olarak değil, endüstriyel ürün olarak,  bazen kurutarak, bazen pasta ve benzeri ürünlerle harmanlayarak bu ürünü bütün Türkiye'ye hatta bütün dünyaya pazarlamamız gerekiyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak Tarım A.Ş. şirketimizle birlikte önemli çalışmalar yapıyoruz. Pandemi süreci nedeniyle yapamasak da uluslararası fuarlarda ürünlerimizi tanıtıyoruz. Eğitimle, bilinçlenme ile kalite ve standartlara uygunluk anlamında verimi yükseltmeliyiz. Şunu kesinlikle unutmayalım bizim pazarımız sadece Bursa, Marmara Bölgesi veya Türkiye değil, bütün dünya bizim pazarımız” dedi.

Armudun birinci sınıfının hem yurt içinde hem de yurt dışında çok iyi şekilde tüketildiğini hatırlatan Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, “Gürsumuz’un marka değeri, dünyaca tescillli ürünümüz deveci armudunun bu yılki hasadını başlattık. İkinci sınıf olarak tabir edilen özellikle yere düşen, ihracat veya iç piyasada tüketilemeyen yüzde 25’e yakın ürünü ülke ekonomisine kazandırma yönünde de çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bursa ovamızın verimli topraklarında ürünlerini yetiştiren çiftçilerimizin bereketli bir hasat dönemi geçirmelerini diliyorum.” dedi.

Gürsu Kaymakamı Naif Yavuz ise Gürsu’da tarımsal alanların yüzde 71’inin meyve ağaçlarıyla dolu olduğunu, bunun da yüzde 65’inin armut ağacı olduğunu hatırlatarak, armut üreticisine katkıları nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Atilla Ödünç de çiftçiye verdikleri desteklerden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür edip, hasadın verimli geçmesini diledi.

Konuşmaların ardından tören alanında sergilenen armuttan yapılan farklı ürünleri inceleyip tadına bakan protokol üyeleri, daha sonra armut bahçesinde hasat etkinliğine katıldı.

DEVECİ ARMUDUNUN HASAT BEREKETİ PAYLAŞILDI